Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mytický pěvec a básník Orfeus: Stačilo se jen neohlédnout…

Bájný Orfeus byl největší hudebník a pěvec, který kdy prý chodil na této planetě. První zmínku o něm nacházíme u antického básníka Ibykuse (5. století př. n. l.). Orfeův zpěv i hra uklidňovala zvířata i lidi.

A kromě nich do oslavného tance prý uváděla také kameny a stromy. Orfeus byl synem Múzy Kalliópe (kromě Orfea byla také matkou Sirén, Ialemose – pěvce truchlivých básní a Linose, který vyučoval hře na lyru Hérakla, jenž ho zabil za příliš časté vytýkání chyb) a thráckého krále Oiagra (byl otcem i slavného satyra Marsyase, který zase brilantně ovládal hru na flétnu). Další alternativa mýtu - otcem mu byl samotný sluneční bůh Apollón, který ho naučil hrát na lyru.

To bodlo hlavně u výpravy za „zlatým rounem“. Orfeus byl totiž jedním z Argonautů. Ale to je zase úplně jiná story. Možná někdy jindy.

Thrákie, domov malého Orfea, ležel ve starověkém Řecku na severovýchodě. Dnes bychom historickou Thrákii zasadili do území, které se rozkládá u Bulharska, Řecka a Turecka. Tak to bychom si ujasnili zeměpis, rodinu a nyní samotný příběh. Pozor, je nejdojemnějším ze všech známých antických legend a mýtů.

Jednoho dne se stalo, že Orfeův melodický zpěv a hra přilákala mezi posluchače i vodní víly. A mezi nimi byla překrásná Eurydika. Okamžitě se do Orfea zamilovala a on do ní. Hymenaios, bůh manželství, jim slavnostně požehnal radostný sňatek. A jak nyní dále příběh pokračuje, tak to záleží podle toho, jakému autorovi budeme společně naslouchat.

1. verze – básník Vergilius: Lamželezo Aristeus chce unést Eurydiku
Orfeus a Eurydika žili spolu šťastně a milovali se. Vše běželo, jak po drátkách. Ale co to? Pastýř včel Aristeus tajně Orfeovi záviděl nádhernou manželku a spřádal dnem a nocí plány, jak mu jí unést. A protože v jednoduchosti je síla, tak jednoho dne je prostě surově přepadl. Vyskočil z křoví a chystal se Orfea zabít. Aristeus byl zřejmě kus pořádného chlapa, ale Orfeus měl rychlejší nohy a popadl Eurydiku za ruku a pádili lesem hlava nehlava. A při tom běhu Eurydika šlápla bosou nožkou do hnízda zmijí a byla jimi uštknutá a okamžitě umřela, protože jed byl velmi prudký.

2. verze – básník Ovidius: Tančit naboso se nemusí vyplatit
Orfeus a Eurydika žili spolu šťastně a milovali se. Vše běželo, jak po drátkách. Ale jednoho dne musel Orfeus z nějakých důvodů (??? nepodařilo se mi zjistit) odcestovat. A když se vracel zpět, tak se Eurydika rozhodla jít mu naproti. Po cestě potkala své sestry – vodní víly – a ty jí přemluvili, ať si s nimi jde na chvíli zatančit. Eurydika neodolala a pustila se s vášní jí vlastní do baletních kreací. Jenže, co čert, teda had nechtěl. Při tanci šlápla omylem na zmiji, která se vyhřívala v trávě na sluníčku. A zbytek si domyslíte. Mimochodem, toto je spojnice, na které se Ovidius i Vergilius shodnou, aniž by si museli vyrazit nějaký ten přebytečný lyrický zub z jejich jemných veršovaných úst.    

Eurydika kaput, ale Orfeus má plán – jít do podsvětí

Orfeus se poté toulal po lesích a horách a nikde nemohl najít klid a pokoj. Toužil jen po své milé. Napadlo ho jediné – půjde si pro ní, a to k samotnému vládci podsvětí Hádovi, aby mu buď Eurydiku vydal, nebo aby tam s ní už zůstal. A tak šel. Říká se, že podsvětí se nacházelo na nejjižnějším cípu Řecka (ale v každém dalším antickém příběhu bylo zase někde jinde, prostě každá velká díra v zemi či jeskyně si nárokovaly status; vstup do podsvětí).

Orfeovi byl seslán na pomoc při jeho cestě posel bohů Hermés. Orfeus se i díky němu tak dostal rychle do říše mrtvých. Zde zazpíval tu nejdojemnější a zároveň nejbolestnější píseň, kterou doprovázel jemnou hrou na lyru. Cháron, Hádes i jeho žena Persefona z toho byli dost naměkko. Svolili, že Orfeus si může Euyridku odvést, ale Hádes měl jednu podmínku. Ta zněla takto; Orfeus se nesmí při cestě zpět ani jednou ohlédnout po Eurydice, která za ním půjde. Orfeus souhlasil. A tedy se vydali na štreku zpět na svět.  

Jenže v poslední etapě cesty to přišlo. Orfeus to prostě nevydržel a chtěje už vidět tvář své milované Eurydiky, tak páchá osudovou chybu. Otočil se. Eurydika se okamžitě rozplynula v stín a zmizela. A podsvětí se Orfeovi navždy zavřelo.  Na to konto přísahal při všech bozích a lidech, že už nikdy nebude milovat žádnou ženu.    

Orfeova smrt: Roztrhán ženami zaživa, lepší to být snad nemohlo

Orfeus se znovu tedy toulal světem, žalem a bolestí ovládán. A protože byl i velmi krásný, tak po něm ženy samozřejmě toužili a velmi je rmoutil slib, který si Orfeus dal. No a jednoho dne Orfeus ladil lyru na lesním palouku a tu se k němu přiřítili opilé Bakchantky (banda divoženek od boha Dionýsa). Velmi je štvalo, jak je přehlíží (prostě typické ženské, poznámka vyprávěče), tak mu roztrhaly tělo na kusy a lyru a hlavu hodily do řeky. Když se to dozvěděl Dionýsos, tak ženy proměnil v stromy, protože Orfeus byl jeho oblíbený pěvec. 

Říká se, že hlava a kusy těla se dostali až na ostrov Lesbos. Kde má Orfeus dnes prý hrob. Mimochodem, na tomto ostrově se narodila Sapfó. A Orfeova lyra? Ta byla umístěna na nebe jako nové souhvězdí. Orfeův duch přišel tak (znovu) do podsvětí a setkal se s Eurydikou a už je nikdo od sebe nerozdělil. Takže přeci jen happy end, trochu morbidně řečeno.

Co na Orfea a Eurydiku umělecký establishment?

Mezi nejslavnější operní kousky o něm a jeho milé patří díla Claudia Monteverdiho a Christopha Willibalda Glucka. Maďarský „hudební Goethe“ Franz Liszt zase o Orfeovi napsal krásnou symfonickou báseň. Za slova psané jistě vede básník Rainer Maria Rilke, který napsal sbírku Sonety Orfeovi.  A na poli obrazů a soch? Jmenujme např. Tiziánův nebo Corotův obraz nebo skulpturu od Rodina.

Z filmů bych vyzdvihl dílo z roku 1950 od Jeana Cocteaua, kde hlavní roli hraje Jean Marais. O devět let později byl natočen Černý Orfeus, kde se děj přesunul do ulic brazilského Ria. A roku 1912 slavný francouzský poet Guillaume Apollinaire popisuje obrazy malíře Rogera Delaunaye jako čistý orfismus neboli orfický kubismus. A tím dne, kdy se tak stalo, je Orfismus jako umělecký malířský směr na světě.

Co na Orfea a Eurydiku nábožensko-filosofický establishment?

Okolo 6. století př. n. l. vzniká mysticko-filosofický směr též jménem Orfismus. Jeho krédem je hlásání nesmrtelnosti duše a jejího neustálého převtělování do nových forem. Orfikové nejedli maso, tudíž byli vegetariáni. K tomuto směru samozřejmě náležela tajemná orfická mystéria (obecně, který kult neměl mystérium, tak nebyl v té době cool).

Člověk, který prošel očistou při orfických obřadech a mystériích a došel k vlastní spirituální seberealizaci, tak si mohl vybrat na konci své duchovní poutě v tomto daném životě, z jakého pramenu bude pít. Pramen Mnémosyné ponechával vzpomínky na předešlá vtělení a pití pramenu Léthé zase mělo za účinek úplné zapomnění. Každý si mohl svobodně vybrat. 

Zdroje, z kterých jsem čerpal:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Orfeus

http://www.britannica.com/topic/Orpheus-Greek-mythology

https://en.wikipedia.org/wiki/Orpheus_and_Eurydice

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kalliop%C3%A9

https://en.wikipedia.org/wiki/Oeagrus

https://sites.google.com/site/starovekebajeapovesti/orfeus-a-eurydike

https://cs.wikipedia.org/wiki/Thr%C3%A1kie

http://www.artmuseum.cz/smery_list.php?smer_id=87

http://www.mythweb.com/encyc/entries/orpheus.html

http://www.greeka.com/greece-myths/orpheus-eurydice.htm

http://www.medo.cz/jaromir/kniha_trn_2v/__zaver_zs.html

Autor: Pavel Jartym | sobota 26.12.2015 10:20 | karma článku: 15,59 | přečteno: 1460x
  • Další články autora

Pavel Jartym

Rozhovor s Ing. Máriou Václavíkovou

Rozhovor o štěstí, inspiraci, úspěchu, o tom proč tady jsme a o největší životní hodnotě s paní ředitelkou Obchodní akademie v Satalicích. Přeji příjemné čtení.

24.3.2017 v 11:48 | Karma: 7,32 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

Pavel Jartym

Rozhovor s Jindřiškou Netrestovou

Rozhovor o štěstí, inspiraci, úspěchu, o tom proč tady jsme a o největší životní hodnotě s fotografkou, dramatičkou a divadelní herečkou Jindřiškou Netrestovou. Přeji příjemné čtení.

17.3.2017 v 19:24 | Karma: 9,00 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Pavel Jartym

Rozhovor s malířkou Alenou Nko

Rozhovor o Štěstí, Inspiraci, Úspěchu, o tom proč tady jsme a o největší životní hodnotě s malířkou Alenou Nko. Přeji příjemné čtení.

3.11.2016 v 21:30 | Karma: 11,06 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Pavel Jartym

Rozhovor s mojí maminkou Janou

Rozhovor o Štěstí, Inspiraci, Úspěchu, o tom proč tady jsme a o největší životní hodnotě s mojí maminkou Janou Jartymovou. Přeji příjemné čtení.

1.11.2016 v 15:17 | Karma: 12,43 | Přečteno: 407x | Diskuse| Společnost

Pavel Jartym

15 největších skladatelů vážné hudby všech dob!

Víte, kdo je hudební Kafka, Nietzsche či Shakespeare? Teď už ano. Podívejte se na 15 géniů a také jaký byl jejich originální přínos!

24.4.2016 v 20:00 | Karma: 28,25 | Přečteno: 34220x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!